Według badań, najpopularniejszym rodzajem kebaba wśród Polaków jest kebab z kurczakiem. Jest to najbardziej rozpoznawalny i często zamawiany rodzaj tego dania w Polsce. Różni się nieco od tradycyjnej, „oryginalnego” kebaba tureckiego. Jeśli chcemy zobaczyć, jak smakuje prawdziwy turecki kebab – taki, jaki jedzą najchętniej Turkowie, warto wybrać się do Elektrowni Powiśle, do tureckiej restauracji Osmania w Warszawie.
Jak rozpoznać dobry, prawdziwy turecki kebab i czym różni się od tego podawanego najczęściej w Polsce?
Kebab przygotowywany przez Polaków różni się od tradycyjnego kebaba, zwłaszcza w kwestii dodatków i sposobu podawania. W Polsce często kebab podawany jest w bułce lub w tortilli z dodatkami takimi jak sałata, pomidory, ogórki kiszone, cebula, sos czosnkowy czy sos pikantny. Ponadto Polacy lubią dodawać do kebaba frytki, ser żółty lub pieczarki. Często kebab jest też serwowany z surówkami, marynowanymi warzywami lub dodatkami regionalnymi. Ogólnie rzecz biorąc, kebab przygotowywany przez Polaków jest modyfikowany pod kątem lokalnego gustu i preferencji kulinarne. Natomiast prawdziwy turecki kebab powinien składać się głównie z mięsa jagnięcego lub wołowego (rzadziej drobiowego), przyrządzonego w tradycyjny sposób. Turecki kebab powinien być też serwowany na poduszce z chleba pita lub lavaş, który jest cienki i miękki. Prawdziwy kebab powinien być podany z odpowiednim sosem, takim jak sos jogurtowy czy pikantny sos chili, z kopczykiem świeżych warzyw, takich jak sałata, pomidory, cebula i ogórki Prawdziwy turecki kebab powinien być aromatyczny, soczysty i pełen przypraw, które dodają mu autentycznego smaku. Prawdziwy turecki kebab powinien mieć charakterystyczny wygląd, być dobrze przygotowany i estetycznie podany. To wszystko znajdziecie, wybierając się na kebab Elektrownia Powiśle w Warszawie.
Na prawdziwy kebab w Warszawie warto udać się do Elektrowni Powiśle
Jest to jedno z najciekawszych miejsc w Warszawie, do których warto wybrać się na drinka. Znajduje się tam centrum kulturalne i rozrywkowe, które oferuje różnorodne wydarzenia artystyczne, koncerty, wystawy, pokazy filmowe oraz spotkania kulturalne. W obiekcie można również znaleźć restauracje, kawiarnie, lokale gastronomiczne oraz przestrzeń coworkingową. Całość została zaprojektowana w trosce o zachowanie industrialnego charakteru elektrowni, co nadaje jej niepowtarzalny klimat. Na terenie Elektrowni Powiśle w Warszawie znajdowała się jedna z najstarszych elektrowni w Polsce, która działała od 1904 do 2001 roku. Elektrownia była zlokalizowana w pobliżu Wisły i dostarczała energię elektryczną dla Warszawy.